Quantcast
Channel: Nyheder fra Det Tekniske Fakultet
Viewing all 107 articles
Browse latest View live

To nye ingeniøruddannelser

$
0
0
Tværfaglighed og fremsynethed kendetegner Det Tekniske Fakultets to nye civilingeniøruddannelser i Velfærdsteknologi og i Lærings- og Oplevelsesteknologi. Begge uddannelser er forankret hos Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og starter september 2010.

Teknologi og sundhed
Civilingeniør i Velfærdsteknologi bygger bro mellem patienter, sundhedspersonale og teknologiske løsninger. Den nye ingeniør kan være med til at give syge og handicappede et bedre liv ved hjælp af robotter og andre højteknologiske løsninger. Det kan fx være en robot, der kan bistå genoptræningen af personer, der har været udsat for en ulykke.

Bruger i centrum
Uddannelsens udgangspunkt er, at patienten er i centrum. Derfor er fokus på at udvikle teknologi, der kan gøre patienten mere selvhjulpen og uafhængig – og fx kunne blive længere tid i eget hjem. Eksempelvis ved, at lægen og patienten kommunikerer elektronisk, så lægen på afstand kan følge patientens helbredstilstand og justere behandlingen.

Studiet kombinerer sundhedsvidenskabelige fag som fysiologi og psykologi med kommunikation og kultur samt ingeniørvidenskabelige fag som mekanik, signaler og programmering.

Spil, leg og læring
Civilingeniører i Lærings- og Oplevelsesteknologi bliver en ny type ingeniører med en unik viden om læring og teknologi. En kombination, der danner basis for udvikling af interaktive spil og intelligente legeredskaber til børn, undervisningsplatforme til virksomheder eller spil, tjenester og hjælpemidler til fremtidens mobiltelefoner.

Psykologi og brugerfokus
Uddannelsen kobler teknik med de nyeste teorier om læring og motivation. De studerende lærer fx at analysere legeredskaber og spil ud fra et psykologisk perspektiv. Hvorfor er et computerspil sjovt? Hvordan designer man et virtuelt museumsbesøg?
Civilingeniøren i Lærings- og Oplevelsesteknologi kan ved hjælp af mikroprocessor, lys, lyd, tryk, kunstig intelligens og anden robotteknologi gøre materialer mere levende og intelligente, så brugeren bliver medskaber af sin læring og sine oplevelser.

For mere information
Om civilingeniør i Velfærdsteknologi: lektor Morten Hansen, tlf. 6550 7402
Om civilingeniør i Lærings- og Oplevelsesteknologi: lektor Klaus Holth, tlf. 6550 3559

Opfinder-ingeniører i finale

$
0
0
De tre ingeniørteams er nomineret inden for finalekategorierne Anvendt teknologi og Cleantech i årets Venture Cup, der er universiteternes fælles konkurrence for ideer og forskning med forretningspotenitale.

I hver kategori dyster finalisterne om 25.000 kr., der er øremærket til kickstart af holdets forretningsidé.

Hjælp til kokken
Gruppen bag projektet MIST har udviklet en røremaskine til sovs, risengrød og lignende. Den fungerer meget enkelt: Sæt maskinen på kogepladen, så rører den ved hjælp af magnetisme sovsen rundt.

- En af os havde brændt noget kakao på, og så snakkede vi om, at det kunne være smart, hvis man ikke selv skulle røre, fortæller Julia Haley Rasmussen, der læser Integreret Design. 

De studerende har valgt at satse på industrimarkedet. Her har de indtil videre fået positiv respons:
- Vi talte med tre professionelle kokke, der alle var begejstrede for vores ide. De mener, at ’røre-gryden’ kan være en stor hjælp i køkkenet. Især fordi den kan mindske og forbygge slidsskader – og samtidig gøre personalets hverdag mindre stresset, fordi de ikke skal røre i sovsen hele tiden, siger hun.

Smartere emhætte
Gruppen IDM Hoods er med deres innovative emhætte også blandt finalisterne i kategorien Anvendt teknologi.
- Vi udnytter en allerede eksisterende teknologi på en mere optimal måde, end man ser hos de emhætter, der i dag er markedet, fortæller Kristina Lagoni, der er en af opfinderne.

Hun fortsætter: - Under studiet fik vi til at opgave at udvikle et produkt inden for robotteknologi og automation – og så blev vi enige om, at der virkelig er brug for ny teknologi inden for emhætter.
Bag ideen er foruden Kristina et tværfagligt team af danske og internationale ingeniørstuderende, der hver især har stået for udviklingen inden for sit fagfelt.

Energivenligt tag til lavpris
I Cleantech-kategorien er ISCR Company nomineret til finalen. Gruppen, der består af fem ingeniørstuderende fra forskellige retninger, har fået en idé, som kan vise sig at være banebrydende inden for miljøvenlige boliger. De iderige studerende har nemlig udviklet et ’integreret solcelle-tag’, hvor tagpladerne består af nogle specielle DCCS-solceller.

- DCCS er billigere at producere end silicium-solceller, som man normalt bruger. Og i stedet for at placere solcellerne oven på tagpladerne, er de integreret i taget, forklarer Johannes Jørgensen, der læser Integreret Design.

Også gruppens forretningsmodel er innovativ: – Det er tanken at sælge taget til under produktionspris, mod at vi kan videresælge husets overskudsenergi i de næste syv år. Det bliver en god forretning for alle parter, siger han.

Om finalerne
Finalen inden for Anvendt teknologi afholdes den 14. januar på Stjerneskibet, Havnegade 29 i Odense. Arrangementet starter med officiel åbning kl. 16.

Bag projektet MIST står Stine Jeanette Hedelund, Lotte Kirstine Skjødt Hansen, Morten Grønning Nielsen, Tim Sørensen og Julia Haley Rasmussen, der alle læser Integreret Design.

Bag IDM Hoods står Michael H. Bejer-Andersen (Elektroteknik (data)), Emil Holmegaard (Elektroteknik (data)), Miha Srebot (Mechanical Eng.), Simone T. Andersen (Integreret Design), Min Gyeol Yoon (Mechanical Eng.) og Kristina Lagoni (Integreret Design).

Finalen inden for Cleantech afholdes den 28. januar i INCUBA Science Park, Åbogade 15 i Århus. Arrangementet starter kl. 15.30. 

Bag ISCR Company
står Pernille Ravn Pedersen (Integreret Design), Johannes C. A. Jørgensen (Integreret Design), Anders Bo Haughus (Kemiteknik), Kristoffer Nyrup (Kemiteknik), Morten K Andersen (Bygningsteknik) og Martin Lund (Bygningsteknik).

Læs mere og tilmeld dig

Om Venture Cup
Venture Cup er universiteternes fælles konkurrence for ideer og forskning med forretningspotenitale.
Deltagere har haft mulighed for at udvikle deres ideer til investeringsklare forretningsplaner gennem en serie af seminarer og workshops samt individuel coaching og feedback fra en professionel jury.

Flyt grænser med den mentale muskel

$
0
0
- Tillykke med jeres uddannelser! Det er en særlig dag i dag. I får jeres diplomer efter flere års intensive studier bag computere, i projektrum, derhjemme, her på fakultetet, i Danmark og i udlandet. Alle steder har I arbejdet hårdt for at blive ingeniører. Nu er I nået frem til målet. Og det har I god grund til at nyde!

Sådan lød det fra Det Tekniske Fakultets uddannelsesdirektør Henning Andersen, da han bød de nyuddannede ingeniører og deres familier velkomne til dimissionsfesten.

Hold jer skarpe
- Det er en kold tid – både i bogstavelig forstand og i forhold til jobsituationen i øjeblikket, sagde Henning Andersen og fortsatte:

- Ingeniørarbejdsmarkedet har ændret sig, og i dag kan det være svært at finde det første job. Men I må ikke fortvivle! 15 % af jer har allerede fået job. Samtidig har I den fordel, at I fået et godt netværk, fordi I i løbet af studiet har arbejdet tæt sammen med erhvervslivet.

Han understregede, hvor vigtigt det er at holde sig skarp og konstant udvikle sine kompetencer – så man er klar, når jobmulighederne byder sig.

Bliv en vinder
- Den mentale muskel er nøglen til toppræstationer! Man skal altid flytte en grænse i hovedet, før man kan flytte den fysisk, fastslog coach og forfatter Rasmus Ankersen i oplægget ”Find din indre vinder”.

En vinder bliver man gennem træning - og ikke på grund af talent. Det var et af Rasmus Ankersens klare budskaber i oplægget, der var krydret med masser af tankevækkende anekdoter fra sports- og musikverdenen. Også erhvervslivet blev inddraget, da han i halvandet år har fulgt i hælene på 25 danske topledere for at identificere ’leder-DNA’.

- Jeg har en god og en dårlig nyhed. Vil man være ekspert, kræver det minimum 10.000 timers træning. Derfor kan vi alle blive rigtige dygtige. Det bliver bare fuc.... hårdt! sagde han.

Sidste del af festen stod diplomingeniør i Elektroteknik Danni Liljekrans for. Han leverede en personlig og underholdende dimittendtale, der både indeholdte ris, ros, klap og tak til undervisere og meddimittender.

Færdiguddannede ingeniører fra Det Tekniske Fakultet kan holde kontakten med hinanden og fakultetet gennem alumnenetværket NetworkING

For mere information kontakt
Kommunikationskoordinator Mette Christina Møller Andersen
Tlf. 6550 7448

International studiestart på TEK

$
0
0
-Juhuu! Så løber alle dem fra Spanien! Grinende drønede de unge mennesker rundt, mens de lærte hinanden bedre at kende. Studiestart for de nye udenlandske studerende gik ikke stille for sig. To idrætsstuderende satte nemlig gang i stemningen med sjove ’ryste-sammen’-aktiviteter, hvor deltagerne gennem latter og leg fik præsenteret sig.

Fra hele verden
I alt starter omkring 90 udenlandske unge mennesker, der skal læse et eller to semestre på fakultetet.

- De internationale studerende kommer til os, fordi de hører gode historier fra deres medstuderende derhjemme. Mange kigger i de såkaldte rejserapporter, hvor andre studerende fortæller om deres oplevelser – og her tæller de rosende ord, siger Jørgen Breier Henriksen, der er international koordinator på Det Tekniske Fakultet.

- Vi ved, at de udenlandske unge godt kan lide vores dialogbaserede undervisning, hvor de kan deltage aktivt og stille spørgsmål undervejs. Samtidig er de glade for, at de får mulighed for at afprøve teorien i praksis gennem projekter og samarbejde med virksomheder.

Nye venner og faglige udfordringer
- Jeg er kommet til Danmark for at forbedre mit engelske. Og samtidig ville jeg gerne have anderledes udfordringer og møde nye mennesker, siger Karolin Krutz, der indtil videre har fået et positiv indtryk af landet. Hun er 23 år og fra Tyskland.

- Alle virker meget søde, og jeg glæder mig til at lære dem bedre at kende. Og så vil jeg bare gerne have et sjovt halvt år! Fagligheden er en anden årsag til, at Karolin har valgt Det Tekniske Fakultet. Her kan hun nemlig få de kemifag, hun mangler på sit hjemmeuniversitet.

For mere information kontakt
Kommunikationskoordinator Mette Christina Møller Andersen
Tlf. 6550 7448

Se billeder fra de internationale studerendes studiestart her.

Ingeniøruddannelserne til SDUdag

$
0
0
Sæt ræs på din uddannelse eller farv din lyd! Sådan lyder nogle af overskrifterne, når alle interesserede på lørdag kan se eksempler på, hvad en ingeniøruddannelse kan bruges til. Og den selvbyggede racerbil (billedet), robotstafetten og kemi-testen er blot noget af det, du kan opleve på Campustorvet. Her står undervisere og studerende nemlig klar til at fortælle mere om, hvad en ingeniør laver – både under studiet og som færdiguddannet.

Byg Bro til din fremtid
iPhone, fladskærm og hovedpinetabletter... Der står en – eller flere - ingeniører bag stort set alt, hvad du kender fra din dagligdag! En ingeniør udvikler og skaber teknologier, fødevarer og andre produkter, der forbedrer hverdagen for en masse mennesker. Det gælder uanset, om du vælger kemi, it, elektroteknik eller en hel anden retning.

Både diplomingeniør- og civilingeniøruddannelserne giver en masse konkrete erfaringer, fordi du som studerende arbejder med praktiske projekter – ofte i tæt samarbejde med en virksomhed. På den måde bliver teori koblet sammen med spændende projekter, hvor du fx kan bygge en racerbil, udvikle en højttaler eller lave en minivindmølle.

SDUdag den 6. marts 2010 kl. 13-17 på Campustorvet, Campusvej 55, Odense C

Læs mere om ingeniøruddannelserne på SDUdag, få et overblik over ingeniøruddannelserne eller se Det Tekniske Fakultets brobygningstilbud til folkeskoleelever og gymnasieelever.

Har du lyst til at høre mere om de enkelte uddannelser eller måske være ingeniør for en dag? Så tøv ikke med at kontakte Randi Hærup Poser på tlf. 6550 7326.

Billedtekst: Ingeniørstuderende har selv mulighed for at bygge, designe og udvikle en racerbil – og køre den i mål på Formel 1-Silverstone - i forbindelse med det tværfaglige projekt Formula Student. Læs mere.

Se flere billeder på facebook

For mere information kontakt
Afdelingsleder Bo T. Andersen på tlf. 6550 7447

Article 8

Robot som træningspartner

$
0
0
For 11 år siden styrtede Allan Lauridsen ned fra 26 meters højde. Lægerne var dengang ikke i tvivl om, at Allan Lauridsen skulle tilbringe resten af sit liv i en kørestol.

Siden da har han gennemgået 15 større operationer og har gennem en speciel træningsform kæmpet sig tilbage. I dag kan han - mod alle odds - både gå og løbe.

Nu vil Allan Lauridsen sammen med forskere fra Mærsk Mc-Kinney Instituttet hjælpe andre til at dyrke samme genoptræning ved hjælp af en robot.

- Det kræver en fysioterapeut hver gang en person skal have en genoptræningstime, så hvis man kan gøre sådan, at det er maskinerne, der tager sig af den tidskrævende del, vil man kunne tilbyde genoptræning til langt flere mennesker i en længere periode, siger lektor Anders Stengaard Sørensen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.



Se indslaget fra TV2

Projektet stemmer godt overens med Det Tekniske Fakultets nye uddannelse civilingeniør i Velfærdsteknologi, der ligesom civilingeniør i Lærings- og Oplevelsesteknologi udbydes fra september 2010. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet står bag begge uddannelser.

For mere information kontakt
Lektor Anders Stengaard Sørensen, tlf. 6550 3881

Fælles front mod terrorister

$
0
0
To fly eksploderer mod World Trade Center. Det er billeder de fleste af os har set og stadig husker. Siden terrorhandlingerne i 2001 har den internationale verden fokuseret endnu mere på bekæmpelse af terrorhandlinger. Også Syddansk Universitet har kastet sig ind i kampen.

Den 26. oktober blev Counterterrorism Research Lab nemlig indviet, og i den forbindelse afholdte Mærsk Mc-Kinney Møller en to-dages international workshop om antiterror. Her holdte ti førende forskere oplæg om fx Bin Laden 2.0, bekæmpelse af Al Qaeda-terror og cyber-sikkerhed.

- Workshoppen har været en fantastisk succes. Oplægsholdere var i verdensklasse. Det gav deltagerne en unik mulighed for at diskutere deres særlige interesser med erfarne eksperter, fortæller lektor Nasrullah Memon. Han er en af idémændene bag workshoppen.

Mere viden og nye kontakter
Deltagerne kom fra Spanien, Holland, Sverige, Pakistan og Danmark – og både militæret, politiet, efterretningstjenester, universiteter og industrien var repræsenteret.

Det primære mål med workshoppen var at sørge for et internationalt forum, hvor de relevante parter kunne dele viden og erfaring inden for dette hurtigt voksende felt.

- Som arrangører var det vigtigt for os at fortælle resten af verden om etableringen af Counterterrorism Research Lab. Og det har vi gjort! Nu kender de relevante nøglepersoner inden for antiterrorbekæmpelse til vores arbejde, hvilket giver et godt afsæt til fremtidig samarbejde og erfaringsudveksling, siger Nasrullah Memon.

Bog for forskere og fagfolk
Nasrullah Memon har gennem flere år forsket i antiterror og har netop udgivet bogen: Mathematical Methods in Counterterrorism. Bogen henvender sig bl.a. til forskere, computereksperter, risikoanalytikere, sikkerhedseksperter og antiterroreksperter.

For mere information:
Lektor Nasrullah Memon, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet: tlf. 6550 3574, mobil 21356334 og e-mail: memon@mmmi.sdu.dk
Professor Uffe Kock Wiil, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet: tlf. 6550 3565, mobil 60113565 og e-mail: ukwiil@mmmi.sdu.dk

Farvestofforsker vandt Forsker Grand Prix

$
0
0
Forsker Grand Prix er en årlig, medrivende dyst, hvor unge forskere konkurrerer om retten til at kalde sig årets forskningsformidler. Publikum og et professionelt dommerpanel afgør i fællesskab, hvem der vinder.
Og i år i gik den ærefulde pris til ph.d.-studerende Morten Busch og med forestillingen ”100 % naturlig farve”, der handlede om fremstilling af naturlige farvestoffer til fødevarer.

Stor oplevelse
- Arrangementet var super godt sat op - det var ligesom at deltage i et professionelt tv-show. Og jeg har det selvfølgelig rigtig godt med at have vundet. Det er fantastisk, lød det fra Morten Busch Jensen, der til dagligt forsker ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.

Morten Busch Jensen underholdte publikum med, hvordan man trækker farvestoffer ud af solbær og hvordan man derefter omdanner til et færdigt produkt, som fx kan bruges i saftevand, desserter eller bolsjer.

Vejledning fra professionel instruktør
- Jeg har lært rigtig meget ved at være med. Undervejs har jeg og de andre deltagere fået vejledning af en professionel instruktør, og det har været meget konstruktivt. Han har f.eks. givet konkret feedback på min fremlæggelse og fortalt, hvad der fungerede godt og hvad jeg skulle være lidt skarpere på, sagde Morten Busch Jensen.

Du kan møde og snakke med den unge forsker i forbindelse med Forskningens Døgn, hvor han står i forretningen Naturkost i Odense fredag den 24. april fra 14-16 og lørdag den 25. april kl. 10-12.




For mere information kontakt:

Kommunikationskoordinator Mette Møller Andersen, tlf. 6550 7448

Gratis foredrag om lyd og akustik

$
0
0
Koncertsale er berømte for deres fantastiske akustik, men ikke kun millionbyggerier kræver topklasses akustik. Også ved almindelige boliger, kontorer og skoler spiller lyden en stor rolle. Det fortæller lektor Vicente Cutanda Henríquez meget mere om, når han den 3. februar sætter spot på, hvad god akustik er, og hvordan man konkret måler et rums akustiske egenskaber.

Test selv rummet
Alle er velkomne til foredraget, der giver et indblik i nogle af de problematikker, som akustikere behandler, når de designer koncertsale og andre byggerier.
Deltagerne får selv lov til at måle på de akustiske forhold i det lokale, som foredraget foregår i – og derefter vurdere, om rummet er velegnet til undervisning?

Besøg det lyddøde rum
Efter foredraget er der rundvisning i Institut for Teknologi og Innovations forskningslaboratorier. Her har deltagerne mulighed for at opleve det lyddøde rum og få en introduktion til den nyeste forskning inden for akustik og ultralyd.
Alle er velkomne. Foredraget finder sted på engelsk.

Om foredraget
Tid:
Torsdag, 3. februar 2011, kl. 19.00
Sted: Det Tekniske Fakultet (Auditorium 2), Niels Bohrs Allé 1, 5230 Odense M
Pris: Gratis
Arrangør: Institut for Teknologi og Innovation
 
For mere information
Lektor Vicente Cutanda Henríquez på vch@sense.sdu.dk - tlf. 6550 7430

Se liste over alle foredrag

Legat til rejselysten robotteknologistuderende

$
0
0
Den 17. januar 2011 siger Lasse Lund Sten Jensen farvel til familie og venner og tager flyveren til Kina, hvor der venter et semester på det kinesiske universitet Huazhong University of Science and Technology.

En vigtig spiller
Lasse Lund Sten Jensen, der læser Robotteknologi, har selv arrangeret studieopholdet til det hastigt udviklende land:

- Jeg tror på, at Kina bliver der, hvor teknologien for alvor kommer til at tage fart i fremtiden – og bliver det også det land, hvor de mest spændende arbejdspladser kommer til at være. Derfor regner jeg med at få erfaring, som vil være god i forbindelse med udstationering og danske virksomheder fremover, siger han.

Kunstig intelligens fanger fartsyndere
Opholdet giver rig mulighed for at fordybe sig i robotteknologi, da den rejselystne studerende skal arbejde tæt sammen med et forskerteam.

- Jeg regner med at få mere praktisk forskningserfaring, fordi jeg skal deltage i et nationalt forskningsprojekt. Projektet går ud på, at vi ved hjælp af kunstig intelligens skal analysere overvågningsvideoer fra trafikken – og dermed identificere trafikforseelser, siger han

Tæt på kinesisk kultur
Turen har et budget på 70.000 kr. inkl. undervisningsafgift, og han forventer at stort set alle udgifter bliver dækket af stipendier og legater.

Semestret bliver dog ikke kun en faglig oplevelse:
- Endnu grund til Kina er oplagt for mig, er, at jeg har kinesiske bekendte, som jeg skal bo hos, siger Lasse Lund Sten Jensen, der glæder sig til at lære mere om den kinesiske kultur.

For mere information kontakt
Kommunikationskoordinator Mette Christina Møller Andersen, tlf. 6550 7448

Mindeord om lektor Steen Andersen

$
0
0
Oprindeligt var Steen i en lang årrække ansat på Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum - de første år som underviser og senere også som afdelingsleder/fagrådsformand for Det Maskintekniske Retningsområde. Efter et halvt års orlov, hvor Steen arbejdede på Lindø som del af Ingeniørhøjskolens opkvalificeringspolitik, valgte han at fortsætte i det private, til sidst hos SIMAC i Svendborg. Men for 3 ½ år  siden vendte Steen til vores store glæde tilbage til ingeniøruddannelserne, der i mellemtiden var blevet til del af Det Tekniske Fakultet  i kraft af fusionen mellem SDU  og Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum.

Steen var en dygtig og afholdt kollega og underviser. For undervisning havde Steens store interesse - det var ham magtpåliggende, at kurserne havde et højt fagligt højt niveau og var pædagogisk veltilrettelagte; der kom hans fortid som folkeskolelærer alle til gode. Steen var derfor særdeles afholdt blandt de studerende og vi kolleger havde stor respekt for hans engagement og faglige bredde.

Det har berørt os alle at følge Steens lange sygdomsforløb. Han kæmpede for livet til det sidste med ufortrøden optimisme og gennemførte sin undervisning i en lang periode trods fremadskridende sygdom. Vi er mange der vil komme til at savne Steen.

Oluf Larsen
Viceinstitutleder
Institut for Teknologi og Innovation

200.000 til rejselystne ingeniørstuderende

$
0
0
For mange lyder et halvt år i fx Peru eller New Zealand som en skøn drøm, men for de ti ingeniørstuderende, der netop har modtaget rejselegatet fra Ingeniør Ernst B. Sunds Fond, er praktikopholdet en spændende realitet. Og med et økonomisk tilskud på 20.000,- kr. er rejseomkostningerne langt mere overskuelige.

Første gang til Iran
- Jeg skal i praktik på en plastikfabrik i Iran. Jeg er halvt iraner og tænkte, at det kunne være spændende at komme med en vestlig baggrund og implementere de ting, vi har lært på studiet, siger Arian Mateo Tabatanaiy, der læser Global Management and Manufacturing.

Det er første gang, Det Tekniske Fakultet sender studerende på praktikophold i Iran, og det har heller ikke været let at få opholdet arrangeret, forklarer Arian:
- Jeg har måttet bruge mit netværk for at få pladsen på plastikfabrikken. Da de færreste dernede taler engelsk, er det en stor fordel for mig, at jeg taler iransk og kan hjælpe med det engelske.

Designer i New York
For Integreret Design-studerende Susse Sønderby Jensen (billedet) går turen til en designervirksomhed i New York. Også hun har kæmpet for sin plads:
- Jeg skal til en virksomhed, der hedder ECCO Design. Her skal jeg følge et udviklingsprojekt og komme med input til idéudvikling, siger Susse, der ikke gav op, før virksomheden sagde ja tak til at få hende som praktikant. Og hun er glad for, at hun var vedholdende:
- Jeg valgte ECCO design, fordi de har en spændende designprofil, der matcher min uddannelse. Så jeg glæder mig rigtig meget!

Se fællesbillede på facebook

For mere information om legatet kontakt:
Ledelsessekretær Gitte Klausen på tlf. 6550 7303

Speeddating for ph.d.-studerende

$
0
0
Speeddating handler normalt om at finde en kæreste. Men da 21 ph.d.-studerende fra Det Tekniske Fakultet mødtes til speeddating fredag den 10. december, var formålet et andet: Nemlig at lære at præsentere sig selv og sit forskningsprojekt i ultrakorte vendinger.

- Det kan være svært for forskere med få ord at forklare, hvad deres ofte omfattende forskningsprojekter går ud på. Så speeddating handler om at blive bedre til at udtrykke sig kort og præcist, sagde netværkskoordinator og ph.d.-studerende Morten Busch Jensen fra Institut for Kemi- Bio- og Miljøteknologi.

To minutters præsentation
Efter en introduktion til ph.d.-uddannelsen, informationerne på hjemmesiden og præsentation af mulighederne for coaching blev deltagerne placeret ved syv borde – tre ved hver – indtil der skulle roteres efter kun syv minutter.
- Ligesom ved en rigtig speeddating får man kun to minutter til at fortælle de andre, hvem man er, og hvad man laver. Det er ikke meget tid, men afspejler meget godt virkeligheden. Oftest har man kun få minutter til at fange folks opmærksomhed og overbevise dem, sagde Morten Busch Jensen.

Sød musik
Udover at give de ph.d.-studerende træning i at fatte sig i korthed, håbede arrangørerne, at speeddatingen kunne munde ud i mere samarbejde.
- Når deltagerne hører om de andres projekter, opstår der måske nye muligheder på kryds og tværs af fakultetet. Det kan være, at nogle af deltagerne finder ud af, at de kan dele analyseudstyr eller lave tværfaglige forskningsprojekter, sagde Morten Busch Jensen og tilføjede, at det kun ville være fint, hvis der oven i købet skulle opstå sød musik mellem nogle af deltagerne.

For mere information om arrangementet kontakt
Ph.d.-studerende Morten Busch Jensen på tlf. 2462 3176 eller mobj@kbm.sdu.dk  

For mere information om ph.d.-uddannelsen kontakt
Ph.d.-koordinator Heidi Lundbeck Nielsen på tlf. 6550 7433 eller heln@tek.sdu.dk  

Læs om ph.d.-uddannelsen ved Det Tekniske Fakultet

Julegave til Mads Clausen Instituttet

$
0
0
I anledning af Fabrikant Mads Clausens Fondens 50-års fødselsdag overrakte formanden for fonden, Peter Mads Clausen, den 3. december 2010 en check på 1 million kroner til Mads Clausen Instituttet.

Pengene har til formål at støtte videreudviklingen af forskning og uddannelse i mekatronik. Anerkendelsen falder sammen med fondens donation på 300.000 kroner til instituttets renrum, der nu vil blive teknologisk styrket med et såkaldt spektroskopisk ellipsometer. Det er et instrument, der kan bruges til ultratyndfilm, som man fx anvender ved fremstilling af organiske solceller.

Klasselokaler er ikke velegnede til moderne undervisning

$
0
0
’Kan jeg så få ro!’ Sådan lyder det dagligt rundt om i de danske skoler. Og måske med god grund.
En ny rapport, som børn og unge fra hele landet selv har leveret data til, giver ny viden om lydforholdene i klasselokalerne.

”Overordnet set er akustikken udmærket. Der er lav efterklangstid i flertallet af klasser, og det betyder, at klasselokalerne er fornuftige til ’gammeldags undervisning’, men ikke så velegnede til gruppearbejde, hvor fx 4-6 grupper sidder i samme lokale”, forklarer Peter Møller Juhl. Han er lektor ved Ingeniøruddannelserne på SDUog forskeren bag det såkaldte Masseeksperiment, der er en årlig tilbagevendende begivenhed i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival.

Unge taler meget højt
”Problemet ved støj er, at den forstærker sig selv. Hvis lyden kommer over det kritiske niveau, forstyrres eleverne, som taler højere og højere. Til sidst kan ingen høre noget. Og indlæringen falder. Mange forældre oplever faktisk, at deres børn taler unaturligt højt, når de kommer hjem fra skole,” fortæller Peter Møller Juhl.

Sproglige udfordringer for de små
Undersøgelsen viser også, at jo flere flersprogede elever, der er i en indskolingsklasse (op til 4. klasse), jo sværere har eleverne ved at forstå, hvad der bliver sagt.
”Vores evne til at forstå tale under vanskelige betingelser, er bedst på vores modersmål. Vores hjerner er simpelthen tunet ind på modersmålet. Tænk fx på, hvor let man hører, at nogen taler dansk i en støjfyldt udenlandsk lufthavn,” siger Peter Møller Juhl og peger på, at det derfor også er særlig vigtigt at have gode akustiske forhold i lokaler, hvor de helt unge flersprogede elever undervises, eller hvor der undervises i fag som tysk og engelsk. Denne problematik gælder dog kun for de mindre klasser.


For yderligere information kontakt
Peter Møller Juhl, lektor ved Institut for Sensorer, Signaler og Elektroteknik på SDU: 6550 7423 eller pmjuhl@sense.sdu.dk



Baggrund for undersøgelsen
Årets masseeksperiment handler om akustik i klasselokaler. Akustik er populært sagt læren om lyd og støj og indeholder som fagområde både viden om fysik – dvs. hvordan lyd frembringes og udbreder sig i luft og i bygningsdele – og om hvordan mennesker opfatter og påvirkes af lyd og støj. Hørelsen er en af kroppens vigtigste sanser og er sammen med talen den altovervejende formidler af kommunikation mellem lærer og elev.

Gymnasieelever produktionsstyrer i Robotfabrikken

$
0
0
- Ups, den ryger i kvalitetskontrollen. Den skal kasseres! lyder det beslutsomt fra den nyudnævnte kvalitetschef, der i dagens anledning har fået ansvaret for at vurdere de nyproducerede robotbiler. Produktionsgruppen, der består af 2.g’ere fra Kold College, går straks i gang med at udbedre fejlen.

Klassen er på besøg hos Robotfabrikken ved ingeniøruddannelserne på SDU, hvor de gennem projektarbejde og workshop lærer om produktionsstyring, fremstilling og logistik.

Redskaber til mange sammenhænge
Ved et af bordene sidder to af eleverne helt opslugt og snakker intens, mens de taster løs på lommeregneren.
- Vi laver en tidsplan til vores produktion. Vi skal producere 3 slags robotbiler i forskelligt antal. Så vi er ved at regne ud, hvor mange af hver vi skal producere på en halv time, fortæller Jesper Arbirk, der sammen med kammeraten Thomas Larsen finder frem til, at der i alt skal spyttes 65 biler ud pr. halve time.

Selvom de har det sjovt og hygger sig, får de også et fagligt udbytte: – Det giver en helt ny måde at tænke på, som vi kan bruge til at lave tidsplan og planlægge i andre sammenhænge, fx når vi laver teknologiopgaver, siger Thomas Larsen.

Nye rammer gør det sjovt
Holdets lærer, Christina Hansen, har valgt at flytte dagens undervisning ind i Robotfabrikken af flere årsager:
- For det første er det et projekt, der lyder tiltrækkende i forhold til vores pensum. Dernæst får eleverne nogle andre oplevelser end derhjemme, fordi de kommer ud et sted, hvor man naturligt arbejder med teknologi og produktionsstyring. Og så får eleverne en mulighed for at opleve ingeniøruddannelserne og møde de studerende, siger Christina Hansen, der bl.a. underviser i teknologi på Kold College.

Tværfaglig læring
Efter at have udarbejdet en produktionsplan bliver hver elev involveret i selve produktionsprocessen: Nogle samler bilerne, en lægger software ind, mens en tredje kvalitetstjekker produktet. Hele processen bliver nøje overvåget af en tidstager og en produktionschef.

Målet er at give et realistisk indblik i ingeniørfaglighed og projektarbejde:
- Deltagerne bliver klogere på den overordnede produktionsstyring, der relaterer sig til Global Management and Manufacturing og Produktionsteknik-uddannelserne. Samtidig lærer de også noget om elektronik, fordi det er en robotbil, de skal samle, fortæller Cecilie Kaysen, der er diplomingeniør i Global Management and Manufacturing og en af underviserne på forløbet.

For mere information kontakt
Randi Hærup Poser, raph@tek.sdu.dk og tlf. 6550 7326
Læs mere om RobotfabrikkenTEK-Brobygningscenter eller få et overblik over samtlige brobygningstilbud.

SDU vinder pris for bud på fremtidens innovationspolitik

$
0
0
SDU-holdet, der består af professor Mette Præst Knudsen, Tanja Bisgaard, lektor Stoyan Tanev og ph.d.-studerende Merethe Stjerne Thomsen, har undersøgt nye innovationsparadigmers betydning for innovationspolitikken.

Gruppen har fokus på, hvordan virksomheder og teams samarbejder for at skabe innovation:

- I vores bud på fremtidens innovation har vi identificeret tre nye paradigmer: Brugerdreven innovation, åben innovation, hvor man inddrager mange brugere samt value co-creation, der er et nyere begreb, som dækker over, at innovationsprocessen også tilfører værdi til brugerne, forklarer professor Mette Præst Knudsen. Hun er leder af forskningsenheden Integrerende Innovationsmanagement, der bygger bro mellem ingeniører og marketingsforskere ved Syddansk Universitet.

Innovation kræver indsats
I artiklen konkluderer forskerne, at Danmark har behov for en innovationsstrategi, hvis vi vil tage innovation alvorligt. Derfor præsenterer de et sæt af specifikke anbefalinger og forslag til, hvordan man kan udvikle området.

- Vores vision er, at man skal arbejde tværdisciplinært med en mere holistisk og involverende inddragelse af forskellige aktører. Vi anbefaler en strategi, hvor den enkelte medarbejder spiller en større rolle i innovationsprocessen såvel som i kommunikationen med eksterne interessenter, forklarer Mette Præst Knudsen.

I bedømmelsen har Rådet for Teknologi og Innovation bl.a. lagt vægt på den praktiske anvendelighed og det videnskabelige niveau. Forslagene bliver til et idékatalog, som rådet vil bruge fremadrettet.

- Vi er selvfølgelig glade for, at vores arbejde er blevet anerkendt. Samtidig er det vigtigt, at der kommer mere synlighed omkring vores forskning, da gruppen stadig er ret ny, siger hun.

Læs mere om gruppens projekt: ”The Challenges of New Innovation Paradigm for the Danish Research and Innovation Policies

På billedet ses fra venstre: Mette Præst Knudsen (SDU), Merethe Stjerne Thomsen (SDU), Louise Fredbo-Nielsen (vinder) samt øvrige prismodtagere.

For mere information kontakt:
Professor Mette Præst Knudsen, mpk@sam.sdu.dk – 6550 7455

Ny bog om bygningsberegninger

$
0
0
Den netop udkomne bog, Bygningsberegninger, er baseret på de nye europæiske normer, Eurocodes, med tilhørende danske annekser.
”Bogen præsenterer den nyeste viden om last og sikkerhed ved byggerier, hvor den bl.a. går i dybden med vindlast og krav til svingninger af gulvkonstruktioner. Det giver alt andet lige mere sikre boliger, kontor- og industribygninger,” fortæller Bjarne Christian Jensen.
 
Han er en af forfatterne bag bogen og har været med i normarbejdet siden sidst i 70’erne. I dag er han formand for flere udvalg inden for området.

Ny viden til ingeniørbranchen
Det nye værk behandler også den grundlæggende skiveteori for statisk bestemte og for statisk ubestemte skivekonstruktioner, og der vises forskellige metoder til at fordele vandrette laster til de afstivende vægge.

Sikkerhed i byggeri øges også ved systematiske opstillinger af beregninger og kontroller. Erhvervs- og byggestyrelsen og Udvalget for anerkendte statikere med Bjarne Chr. Jensen i spidsen har foretaget betydelige opstramninger på disse regler, der ligeledes er behandlet i bogen.

Bygningsberegninger, der indeholder mange gennemregnede eksempler, henvender sig til bygningsingeniørstuderende såvel som til projekterende ingeniører.

Bygningsberegninger er skrevet af emeritus Bjarne Christian Jensen fra Institut og Byggeri ved Det Tekniske Fakultet, samt rådgivende ingeniør Svend Ole Hansen.

Læs mere om Bygningsberegninger

For mere information kontakt:
Ingeniørdocent, emeritus Bjarne Christian Jensen på bcj@ib.sdu.dk eller 5364 2171

Rekordmange unge prøver ingeniøruddannelser

$
0
0
Med bind for øjnene og hænderne strakt ud foran kroppen famler nogle unge sig hen over parkeringspladsen på Niels Bohrs Allé. På den måde oplever deltagerne i Velfærdsteknologi-forløbet en blind persons hverdag. Hvilke udfordringer er der? Hvordan navigerer man rundt? Og endnu mere vigtigt, hvordan kan man med teknologi gøre denne hverdag endnu bedre?

Kvinder vil designe
Også de unge kvinder viser interesse for ingeniørfagene, og forløbet ’Design, innovation og produktudvikling – kun for kvinder’ har tiltrukket masser af piger – og enkelte drenge.

- Min veninde og jeg har tidligere deltaget i innovationskonkurrencen Young Enterprice, hvor vi kom helt til danmarksmesterskaberne. Og det gav os lyst til at arbejde videre med området, fortæller 19-årige Tina Mølholm fra Varde Handelsskole.

- Jeg kan godt lide at nytænke eksisterende og opfinde nye produkter. Vi har tegnet en del i dag, hvilket ikke er min stærkeste side, så jeg glæder mig til at se, hvad vi skal i morgen, siger Tina, der netop har været med til at idéudvikle på en cykelhjelm og senere skal arbejde med brugerundersøgelser og prototyper.

Udvikler computerspil
Et andet sted i huset designer cirka 30 gymnasieelever spil til computer eller mobiltelefon. De bliver klogere på spildesign, test af egne ideer og udvikling af den gode historie i et spil.

Særligt virker de unge interesserede i ingeniøruddannelsernes anvendelsesorienterede tilgang:
- Jeg synes, at det er spændende at være kreativ og samtidig arbejde udvikle på konkrete ting. Jeg interesserer mig for matematik og design og regner med at tage en ingeniøruddannelse, siger Jacob Drachmann Simonsen, der går på htx i Esbjerg.

Se flere billeder på faceook

For mere information kontakt:
Brobygningskoordinator Randi Hærup Poser på tlf. 6550 7326/2058 5137 eller raph@tek.sdu.dk  

I alt tilbyder Ingeniøruddannelserne på SDU ti forløb.

Studievalgspraktik i uge 43 (onsdag den 27.10-fredag den 29.10) er et landsdækkende initiativ, hvor 3.g’er får mulighed for at prøve en videregående uddannelse. Praktikken koordineres af Studievalg. Læs mere.
Viewing all 107 articles
Browse latest View live